
- This event has passed.
Frokostmøte: urfolksrettigheter i det grønne skiftet
March 18 @ 8:00 am - 10:00 am CET

Klimaendringene har massive globale konsekvenser, men rammer sårbare land, mennesker og lokalsamfunn hardest. Amnesty-rapporten “Just Transition or Green Colonialism?” belyser flere nye energiprosjekter truer urfolks, spesielt samenes, levekår og kultur.
Energiomstillingen må ikke gå på bekostning av urfolks rettigheter. Hvordan kan vi sikre at urfolks rettigheter blir ivaretatt? Hva kan vi gjøre for å forhindre nye Fosen-saker i Norge?
I panelet deltar:
Henrikke Sæthre Ellingsen er stipendiat i statsvitenskap ved NTNU, hvor hun forsker på hvordan energi og miljøpolitikk påvirker sørsamisk reindrift og lokalsamfunn . I 2023 var hun med på å etablere Elsa Laula Renbergs Institutt under Fosen-aksjonene på Eidsvolds plass, et autonomt og nomadisk “institutt” som bruker kunnskap som en aksjonsform. I doktorgradsprosjektet hennes ser hun på hvordan Olje- og Energidepartementets bruker tid som et politisk verktøy rundt oppfølgingen av Fosen-dommen, og hvilke konsekvenser dette har for reindriften på Fosen. I tillegg ser hun på hvordan rettssaken rundt vindkraftutbygging i sørsamiske områdene rundt Øyfjellet påvirker den samiske reindriftens tidsbruk, men også hvordan rettsalene kan være et fornorsket rom som kan bidra til å opprettholde en strategisk ignoranse rundt hva reindriften Jillen Njaarke trenger for å kunne utvikle seg ut ifra egne kulturelle premisser.
Tomas Moe Skjølsvold er professor i Teknologi- og Vitenskapsstudier ved NTNU, og leder for forskningssenteret NTRANS (Norwegian centre for energy transition strategies).
Samtalen vil fasiliteres av Aili Keskitalo. Aili er politisk rådgiver for urfolks rettigheter, klima og miljø i Amnesty Norge.
Hun er en del av teamet bak den ferske rapporten “Just Transition or “Green Colonalism”. How mineral extraction and new energy projects without free, prior and informed consent are threatening Indigenous Sámi livelihoods and culture in Sweden, Norway and Finland.” Rappporten er et resultat av et samarbeidsprosjekt om klimarettferdighet mellom Amnesty-seksjonene i Norge, Sverige og Finland, og den samiske orgnaisasjonen Saami Council (Samerådet).
Aili Keskitalo er tidligere sametinspresident og har lang erfaring i urfolks internasjonalt samarbeid.
Det vil bli servert gratis frokost til alle oppmøtte. Dørene åpner 08.00 og samtalen starter 08.30.
Venue: Workbar